Öppetider

Norra Allbo Hembygdsförening öppetider

Norra Allbo Hembygdsförening har sitt säte och utgår ifrån hembygdsgården – Riksdagsmannagården i Alvesta. Här finns föreningens museum, arkiv och läsesal.

Hembygdsgården

Hembygdsgården – Riksdagsmannagården är alltid öppen och utgör tillsammans med Hagaparken en viktig mötesplats i Alvesta. Kom gärna hit och ta en picknick, titta på de fina byggnadsminnena eller varför inte sätta sig ned och bara ta det lugnt i den fantastiska och kulturhistoriska miljön.

Samtliga byggnader är för säkerhets skull alltid låsta och larmade och funderar ni på att göra ett besök vänligen kontakta oss eller följ anvisade öppetider under nedan rubriker.

Museum

Hembygdsgården – Riksdagsmnnagården i sig med mark och byggnader med undantag av loftboden utgör i sig ett levande museum med rötter från den tidigare Riksdagsmannagården (även kallad Eriksgård och Södregård). Utöver det finns här föreningenss museum vilket innehåller alltifrån himmel och jord men framförallt återspeglar hur det var att leva i 1800-talets Småland.

Öppetider
Öppettider: Måndag till onsdag 10:00-14:00
När: 12 Juli 2021 – 11 Aug 2021
Plats: Hembygdsgården – Riksdagsmannagården i Alvesta

För guidade visningar ber vi er kontakta oss i förhand för bokning av tid.

Till följd av corona pandemin och den än en gång ökade smittspridningen så tar vi endast emot förbokade besök tillsvidare. Vänligen kontakta oss för bokning.

Arkiv och läsesal

På hembygdsgården – Riksdagsmannagården finns utöver museumet även ett arkiv och läsesal med föreningens referensbibliotek vilket även innehåller föreningens års- och hembygdsbok Värendsbygder samtliga årgångar. Utöver föreningens egna arkiv finns här flertalet unika arkiv från hela föreningens verksamhetsområde.

I dagsläget är endast ett fåtal arkiv förtecknade på papper, men ett förteckningsarbete är påbörjat och kommer snart att vara klart och tillgängliggöras här såväl som i hembygdsgården. Utöver föreningens egna arkiv är följande arkiv nämnvärda exempel.

– Axel Q Svenssons forskningsarkiv – Släktberättelser i Norra Allbo

– Lars-Erik Olssons forskningsarkiv – Gamla Alvesta med omnejd

– Nils Lindström bildarkiv – Vyer över Alvesta kommun

– Tage Berggrens forskningsarkiv – Fasta fornlämningar i Norra Allbo

Öppetider
Till följd av corona pandemin och den än en gång ökade smittspridningen så tar vi endast emot förbokade besök tillsvidare. Vänligen kontakta oss för bokning.

Senaste nytt

Vyer över gamla Alvesta.

Interiör från köket i museibyggnaden.

Interiör från sovkammaren i museibyggnaden.